Árajánlatot kérek!

Páraáteresztő falfesték

„Lélegző” falak és hőszigetelés

Téglaépítésű házak esetében gyakran hallani, hogy az alapanyag „lélegző”, ami által gondoskodik az ingatlan kellemes és egészséges belső mikroklímájáról. Akik ilyen mellett teszik le voksukat, gyakran nem foglalkoznak a hőszigeteléssel, ami egyébként azért nagy hiba, mert a fűtésre így túl sok kiadás megy el.

Valóban fontos-e azonban, hogy a falak lélegezzenek?

Egészen az 1877-es évig nyúlik vissza a gondolat, mely szerint a lakásnak a falak alapanyagain keresztül kell lélegezniük, vagyis a benti levegőnek ilyen formán kell kicserélődni. Fontos tudni azonban, hogy a légáteresztő építőanyagok sem tudnak gondoskodni arról, hogy az elhasznált, páradús levegő frissre cserélődjön, valamint a keletkezett nedvesség is elvezetésre kerüljön, ezzel megelőzve a páralecsapódást, valamint a penész kialakulását. E feladatokat a kereszthuzattal történő szellőztetés, vagy amennyiben ez nem lehetséges, akkor a mechanikus szellőztető rendszerek látják el.

Száraz falak, megfelelő szellőzés

Hőszigetelő festek - falA penészesedés és a magas fűtésszámlák megelőzésében fontos szerepet játszó szigetelés nem gátolja, hogy a nedvesség a falakból kiszáradhasson. Míg korábban a nyílászárók tökéletes szigeteléséhez nem kevés kétség fűződött, addig mára a műanyag ablakok maximálisan ellátják a hő-, és hangszigetelési teendőket, ám ugyanakkor nem biztosítanak elegendő levegőcserét. Erről tehát megfelelő szellőztetéssel és nedvesség elvezetéssel kell gondoskodni.

Szigeteld előbb a falakat!

Lakásfelújítók számára fontos tanács, hogy elsőként a falat érdemes szigetelni, s csak utána a nyílászárókat lecserélni. A két rendszer ugyan komplexen járul hozzá a hőszigeteléshez, de ha a nedvesség nem tud távozni az ablakokon keresztül, akkor a rosszul szigetelt falon a hőmérséklet különbség miatt lecsapódik, és melegágyat teremt a penészgombáknak.

Páratartalom a lakásokban

Otthonunkban folyamatosan jelen van a nedvesség a levegőben. Mennyisége tevékenységtől függően változik, és az olyan helyiségekben, mint a konyha, vagy a fürdőszoba, érdemes kiemelt figyelmet fordítani annak elvezetésére. Ha bent a páratartalom folyamatosan magas, akkor az elkezd a falakban, az építési elemeken keresztül vándorolni, és közben károsítja az épületszerkezetet. A falakon lecsapódott nedvesség pedig mint már említettük, kiválóan alkalmas arra, hogy megtelepedjen a penész, amely azután akár komoly egészségügyi gondokat is okozhat a lakóknak.

Egyedül a falak lélegzésétől várni a megoldást tehát nagy ostobaság lenne, hiszen bizonyított tény, hogy a falakon keresztül az otthonokban keletkezett nedvességnek csupán egy százaléka távozik. Egyértelmű, hogy a falak nem légáteresztőek, pláne nem „lélegeznek”, és szigetelésre is szükség van a költségcsökkentés érdekében.

Ha szeretne a területen már bizonyított páraáteresztő homlokzatfestékekről bővebb információt, személyre szabott árajánlatot, kérje szakembereink segítségét!

Nincs más dolgod, mint négyzetméterben megadni a festendő felület nagyságát, és segítünk kalkulálni a várható költségekkel! 

shares